Koji vas najviše privlači?

Ovogodišnje 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica 🎬. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka

Tokom pretfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo 5 naslova iz takmičarske selekcije Paralele i sudari, koju ove godine uređuje nova selektorka Julija Sinkevič 🤩🤩🤩.

🎬 STRIC

David Kapac, Andrija Mardešić / Hrvatska, Srbija / 2022.

Jugoslavija, kasne osamdesete. Voljeni stric se vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. Uživaju zajedno u Božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu osamdesete, a nije ni Božić. Glavnu ulogu u filmu tumači legendarni Miki Manojlović.

Foto: redportal.rs/Promo

🎬 LUČA

Ivica Vidanović / Srbija / 2022.

Film je kriminalistička drama koja prati potragu za Lučom, ćerkom inspektora tajne službe u penziji, Petra. U traganju za uzrokom njenog nestanka, Petar zalazi daleko u vlastitu prošlost i njegov svet laži počinje polako da se raspada.

Foto: redportal.rs/Promo

🎬 VIZIJA LEPTIRA

Maksim Nakonečni / Ukrajina, Češka, Hrvatska, Švedska / 2022.

Po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena 2 meseca, Lilija (29) otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Hoće li uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom nijedno od njih dvoje nije poželjno?

Foto: redportal.rs/Promo

🎬 GRANICE LJUBAVI

Tomaš Vinski / Češka, Poljska / 2022.

U želji da osveže vezu, Hana i Petr zalaze u erotske fantazije jedno sa drugim. Međutim, vrlo brzo prelaze sa reči na dela i njihova nevina igra prelazi granice monogamne veze, što će ih naterati da uvide posledice neograničene slobode.  

Foto: redportal.rs/Promo

🎬 DODO

Panos H. Koutras  / Francuska, Grčka, Belgija / 2022.

Mariela i Pavlos, bračni par na ivici bankrota, u svojoj luksuznoj vili u Atini spremaju dugo očekivano venčanje ćerke Sofije i bogatog naslednika. Međutim, pojavljuje se dodo, vrsta ptice izumrla pre 300 godina, i sa sobom donosi apsolutni haos

Foto: redportal.rs/Promo

Autor: redportal.rs

#Festival

#Palić film festival

#film

#izbor