Usvajanje će se najverovatnije sprovesti do oktobra i biće deo mera za sve koji pokušaju da zaobiđu sankcije

Evropska unija će usvojiti direktivu već od oktobra koja dozvoljava da se konfiskuju ruska sredstva na teritoriji unije u slučaju da se detektuju pokušaju da se zaobiđu mere sankcija. Vlasti EU su se dogovorile da podrže predlog.

Kako je u obraćanju novinarima naveo ministar pravde Didije Rejnders, Evropski parlament je već dao zeleno svetlo za usvajanje novih mera, dok je u Evropskom savetu postignut konsenzus.

Nakon letnje pauze, imaćemo odobrenje Saveta. Tako da , sve u svemu, krećemo se veoma brzo ka toj odluci. Imaćemo i ekstenziju liste europrekršaja, kojoj ćemo dodati i pokušaj zaobilaženja sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji.

Takođe je prokomentarisao i moguću sudbinu zaplenjenih i konfiskovanih ruskih sredstava, gde je naveo da postoji šansa da će novac otići u zajednički fond za ukrajinski narod.

Prema njegovim ranijim komentarima, EU je zamrzla sredstva Ruske Federacije u vrednosti od 13,8 milijardi dolara od kada su sukobi počeli u februaru ove godine. Dodao je i da najveći deo zamrznutih sredstava dolazi iz samo 5 zemalja, ali je odbio da ih imenuje.

Autor: rt.com

#EU

#Evropska unija

#Konfiskacija

#Ruska Federacija

#Savet Evrope

#Ukrajinski fond

#Zamrznuta sredstva

#Zaplena

#rat ukrajina

#ruskih sredstava