Blaščak je ukrajinskog ambasadora Meljnika nazvao korisnim idiotom Kremlja

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak prvi je visoki političar u Varšavi koji je javno napao na talasima Poljskog radija ukrajinskog ambasadora u Berlinu Andreja Meljnika koji veliča Stepana Banderu, jednog od glavnih ideologa ukrajinskih nacionalista koji su sarađivali sa nemačkim nacistima, pišu Novosti.

Foto: TASS/NZ

Do sada su se u Varšavi pravili da ne čuju i ne vide divljanja ukrajinskih neonacista banderovaca jer su oni bili najratoborniji i bili su jezgro jedinica koje ratuju protiv Rusa, navodi se u autorskom tekstu Branka Vlahovića, dopisinika Večernjih novosti iz Moskve.

Tek sada je prekipelo poljskom ministru odbrane koji je na Poljskom radiju nazvao ukrajinskog ambasadora Meljnika korisnim idiotom Kremlja, navodi on.

- Nedopustivo je da ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik hvali Stepana Banderu. Interesantno koliko je on svojim izjavama postao 'korisni idiot Kremlja' - rekao je ministar Blaščak.

Meljnik je inače prošle nedelje dao intervju nemačkom novinaru u kojem je Banderi i saradnike nazvao borcima za slobodu. Podsećamo, u Nemačkoj je inače zakonom zabranjeno slavljenje nacizma.

Verovatno da u Varšavi ne bi ni ovog puta žestoko reagovali da ambasador Meljnik nije kazao kako je masovno ubijanje Poljaka u Volini i Galiciji u Drugom svetskom ratu bilo rezultat što su i Poljaci napravili mnoga zverstva nad Ukrajincima.

Osim toga Meljnik je napao Varšavu da ona taj deo istorije hoće da politizuje, prenose Novosti.

Autor: Branko Vlahović

#Stepan Bandera

#Ukrajina

#poljska

#rusija