Pandemija i nadasve sukob u Ukrajini su daleko važniji od škotskog suvereniteta

Britanski premijer Boris Džonson je odbio u sredu zahtev lidera škotske ministarke Nikole Sturdžen koja je poslala zahtev za održavanje zakonski obavezujućeg referenduma o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva. Dok se Džonson bori za svoju političku budućnostu u Londonu, odgovor škostskoj prvoj ministarki je bio kratak - rastuće cene života, koronavirus i Britanska podrška Ukrajini su daleko važnije stvari od škotske nezavisnosti.

Sturdžen je objavila prošlog meseca da će se drugim referendum o nezavisnosti održati u oktobru 2023. godine - 9 godina nakon što su škotski glasači na prethodnom referendumu odlučili da su za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim bez dozvole i privremenog transfera ovlašćenja iz Londona u Holirud, referendum bi bio samo simboličan. Kako je Džonson naveo:

Ne mogu da se složim da je sada vreme da se obnovi to pitanje, na koje je jasno odgovorio narod Škotske 2014. godine.

Umesto toga Džonson je naveo da bi Škotska kao i ostatak Velike Britanije trebao da se prvenstveno fokusira na zajedničke prioritete koji su inflacija, oporavak od pandemije i borba protiv ruske agresije u Ukrajini.

Džonson je opisao ove stavke kao zajedničke izazove koje deli celo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sturdžen je sa druge strane bila vidno iznervirana odgovorom Džonsona, opisujuci ga kao jedno od njegovih poslednjih poteza kao premijer i direktno stavila do znanja:

Da budem potpuno jasna, Škorska će imati svoju šansu da izabere nezavisnost - ja se nadam referendumu u oktobru 2023, ali ako ne tada onda će se ta odluka doneti kroz opšte izbore u zemlji. Škotska demokratija neće biti zarobljenik niti ovog niti bilo kog drugog premijera.

Bez Džonsonovog odobrenja, jedina nada Sturdžen leži u parlamentu u Vestinsteru koji bi u tom slučaju trebao da izglasa zakon kojim prepoznaje rezultate izbora. Međutim, čak i ako bi se raspisali opšti izbori, nema nikakvih naznaka da bi postojala većina koja bi podržala takvu odluku.

Autor: redportal.rs

#2023.

#Demokratija

#Džonson

#Sturdžen

#Ukrajina

#Vestminster

#borba

#nezavisnost

#odbijanje

#pandemija

#referendum

#škotska