Rusija nastavlja sa posredovanjem između sukobljenih strana

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Nastavljena je diskusija o praktičnim aspektima implementacije trilateralnih sporazuma lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana postignutih 9. novembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine. Posebno su razmenjena mišljenja o uspostavljanju bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici i obnavljanju ekonomskih i transportnih veza na Južnom Kavkazu“, stoji u saopštenju, penosi TASS.

Pašinjan je obavestio Putina o svojim nedavnim kontaktima u cilju normalizacije odnosa između Jermenije i Turske.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije potpisali su 9. novembra 2020. zajedničku izjavu o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu, a sastanak 11. januara održan je u nastavku procesa postizanja dogovora, navodi TAS S.

Tokom tog sastanka potpisana je nova zajednička izjava u kojoj se našla i deblokada svih privrednih i saobraćajnih veza u regionu.

Trojica lidera ponovo su se sastala 26. novembra 2021. u Sočiju i saglasila da preduzmu korake za poboljšanje stabilnosti i bezbednosti u zoni jermensko-azerbejdžanske granice, te da je potrebno formirati bilateralnu komisiju za razgraničenje i demarkaciju granice, prenosi ruska agencija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#putin