Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da je razvoj Kine prilika za svet, a ne izazov bilo kome

Kineska vlada poziva NATO da prestane sa pokušajima destabilizacije Azije, nakon krize u Evropi, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Kineski zvaničnik se u svom obraćanju osvrnuo na pisanje Blumberga koji je izvestio da će NATO u novom strateškom konceptu alijanse Kinu nazvati "sistemskim izazovom", a konstatovaće i jačanje saradnje Pekinga i Moskve.

- Ono što NATO treba da uradi jeste da napusti način razmišljanja Hladnog rata, igre nultog zbira i praksu stvaranja neprijateljskih projekcija. Nakon previranja u Evropi, zemlje NATO-a treba da napuste svoje pokušaje da destabilizuju Aziju i svet - rekao je Džao.

On je naveo da "kao proizvod Hladnog rata i najveće svetske vojske, NATO već duže vreme zastupa zastarele stavove o bezbednosnim pitanjima i da je odavno postao oruđe pojedinačnih zemalja u pokušajima da održe svoju hegemoniju" .

- Kina vodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku. Ne meša se u unutrašnje stvari drugih država. Niti nameće svoju ideologiju, niti koristi eksteritorijalnu jurisdikciju, ekonomsku ucenu ili jednostrane sankcije. Kako Kina može biti sistematski izazov - naglasio je kineski zvaničnik.

On je još rekao da je razvoj Kine "prilika za svet, a ne izazov bilo kome".

- Snažno pozivamo NATO da odmah prestane da širi lažne informacije o Kini i da se uzdrži od provokativnih izjava - poručio je Džao.

Sastanak NATO-a na nivou šefova država i vlada održaće se u Madridu od 28. do 30. juna. Učesnici samita će usvojiti novi strateški koncept, razmotriti načine jačanja alijanse i uticaje globalnih klimatskih promena na sferu bezbednosti.

Autor: redportal.rs

#NATO

#destabilizacije Azije

#kina