Austrijska vlada donela je odluku o ukidanju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, uz obrazloženje da ona više nije potrebna.

Austrijska vlada donela je odluku o ukidanju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, uz obrazloženje da ona više nije potrebna.

Omikron soj je promenio pravila, istakao je danas ministar zdravlja Johanes Rauh.

On je, na konferenciji za medije, ukazao da je omikron soj, koji je dominantan, jasno blaži od prethodnih sojeva i da više nema potrebe za obaveznom vakcinacijom.

„Obavezna vakcinacija protiv korone nikoga ne navodi na vakcinisanje“, dodao je Rauh i istakao da ni pretnja kaznom nije povećala broj spemnih na vakcinaciju.

Uz to, prema njegovim rečima, obavezna vakcinacija je napravila dubok razdor u društvu.

Šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) August Veginger rekaio je da se sada želi da deluje protiv tog razdora i stavi dijalog u prvi plan.

Podvukao je da vakcinacija i dalje predstavlja važnu meru i najavio revakcinaciju.

„Ona će uslediti i biće potrebna“, kazao je on.

Veginger je istakao da će vladajuće stranke OVP i Zeleni podneti zahtev parlamentu za ukidanje obavezne vakcinacije, koji će još tokom jula biti usvojen.

Rauh je objasnio da je obavezna vakcinacija uvedena pod drugim preduslovima, i da je tada delta soj bio dominantan, a on je vodio ka visokoj stopi hospitalizacije inficiranih.

„Jedinice intenzivne nege su bile dovedene do granica preopterećenosti“, kazao je on dodajući da je i sam podržavao tada uvođenje obavezne vakcinacije.

On je naglasio da virus ostaje i da će svi morati s njim živeti.

Inače Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa je stupio na snagu 4.februara, a sredinom marta je stavljen privremeno van primene.

On je predviđao visoke kazne za osobe koje bi odbijale da se vakcinišu.

Vlada Austrije se tada nadala da će zakonom uspeti da poveća stopu vakcinisanosti stanovništva, ali u tome nije uspela.

pročitajte još

NESTAO MARIJAN IZ PIROTA

Autor: Krstarica

#Austrija

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#vakcinacija