Pronađena je u karibskoj močvari u arhipelagu Gvadalupe

Naučnici su otkrili najveću bakteriju na svetu koja se može videti golim okom. Pronađena je u karibskoj močvari u arhipelagu Gvadalupe gde raste drvo mangrova, objavio je danas časopis Sajens. Na slici 3a, istraživači je upoređuju sa novčićem prosečne veličine.

- Izdužena bela bakterija (filamentozna) je velika kao ljudski trepavica, što je čini najvećom poznatom bakterijom do danas - rekao je Žan-Mari Volan, morski biolog iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli u Sjedinjenim Državama i jedan od autora.

Olivije Gros, biolog sa Univerziteta Francuske Zapadne Indije i Gvajane, otkrio je 2009. prvi primerak bakterije, čije stanište su potopljeni listovi mangrova. Bakterija je duga oko 0,9 centimetara i naziva se Thiomargarita magnifica ili "veličanstveni sumporni biser".

Gros tada nije znao da je organizam bakterija. Tek kasnije je genetska analiza pokazala da je organizam bakterijska ćelija.

U močvari je pronašao bakteriju zakačenu za školjke ostriga, kamenje i staklene boce. Naučnici još nisu uspeli da uzgajaju bakteriju u laboratoriji, ali kažu da njene ćelije imaju strukturu neuobičajenu za bakterije.

Naučnici nisu sigurni zašto je bakterija tako velika, ali Volan spekuliše da bi to moglo biti zbog njene adaptacije – tako da je manji organizmi ne jedu.

Autor: redportal.rs

#baktarija

#karibska močvara