Umesto zelenog svetla za otvaranje klastera, zvanični Berlin predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sprema "dobrodošlicu pritisaka" na današnjem samitu EU - Zapadni Balkan u Briselu.

Šefu naše države, kako sada stvari stoje, na skupu na kojem bi trebalo da se govori o evropskoj budućnosti regiona, još jednom će biti isporučen otvoreni zahtev da Beograd konačno izabere stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu, i da uvede sankcije Rusiji.

Ove poruke već danima šalju najviši zvaničnici EU, a juče im se priključio i Manuel Zaracin, specijalni izaslanik za Balkan vlade u Berlinu, koja prednjači u pritiscima na našu zemlju:

- Od Srbije treba jasno tražiti da se priključi sankcijama EU prema Rusiji. Za Beograd ne može da bude izgovor da uvozi ruski gas, jer ga uvozi i Nemačka. Utoliko se, s jedne strane, mora voditi računa da se predsedniku Vučiću stavi do znanja očekivanje da se pridruži sankcijama, a da mu se istovremeno ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grejanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posledice.

Zaracinove poruke "dosolili" su, uoči briselskog samita, i u Bundestagu. Tamo su poslanici vodećih opozicionih partija CDU/CSU zatražili od nemačke vlade da utiče na države članice Unije koje ne priznaju Kosovo da to učine, uz argument da to nalaže "nova bezbednosna situacija nastala nakon ruske agresije u Ukrajini". Poslanici zahtevaju i posvećenost nemačke diplomatije za što skorije članstvo Kosova u međunarodnim organizacijamam i kao prvi korak u Savetu Evrope. Traže i odlučno odbijanje promene granica u zemljama Zapadnog Balkana i perspektivu njihovog članstva u NATO.

Inače, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije - Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski - juče su doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU - Zapadni Balkan. U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Odlukom o jedinstvenom stavu, smatraju sagovornici "Novosti", Briselu, koji često ima nefer i neprincipijelan odnos prema zemljama regiona i njihovom napretku, poslata je snažna poruka da Beograd, Tirana i Skoplje mogu ne samo ekonomski da sarađuju, već i da zajednički politički nastupaju.

Učešće lidera zemalja Otvorenog Balkana na samitu bilo je neizvesno, jer su predstavnici Skoplja, nezadovoljni tretmanom EU prema ovoj državi, razmišljali da ne putuju u Brisel, a Rama i Vučić bili su spremni da se solidarišu sa Severnom Makedonijom.

Takođe, u regionu je sa nezadovoljstvom dočekana vest da se u vrhu EU spremaju da Ukrajini preko reda dodele status kandidata, dok su države Balkana već godinama zakočene na briselskom putu, na kojem im se stalno isporučuju novi zahtevi. Novi uslovi, bar kada je reč o Srbiji, jesu da uvede sankcije Rusiji i prizna lažnu kosovsku državu, ako želi članstvo u Uniji.

Autor: Novosti.rs

#Evropska unija

#Srbija

#aleksandar vučić