U pitanju je federalni porez od 18,4 centa po galonu za gas i savezni porez od 24,4 centa po galonu na dizel gorivo

Američki predsednik Džo Bajden će zatražiti danas od Kongresa da suspenduje federalne poreze na benzin i dizel na tri meseca, što je potez koji bi trebalo da ublaži finansijski pritisak na domaćinstva koji takođe otkriva toksičan politički uticaj visokih cena gasa u izbornoj godini.

Bajden će takođe pozvati države SAD-a da suspenduju sopstvene poreze na gas ili da pruže slične olakšice, izveštava AP pozivajući se na vladine zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nemaju ovlašćenja za davanje izjava.

U pitanju je federalni porez od 18,4 centa po galonu za gas i savezni porez od 24,4 centa po galonu na dizel gorivo. Ako bi se efekat suspenzije federalnog porez na gas u potpunosti preneo na potrošače, ljudi bi uštedeli oko 3,6 posto na pumpama gde su cene u proseku oko 5,0 dolara po galonu gasa širom zemlje.

Međutim, mnogi ekonomisti i poslanici iz obe stranke gledaju na ideju o suspenziji poreza na gas sa skepticizmom.

Barak Obama je tokom predsedničke kampanje 2008. tu ideju nazvao ''trikom'' koji je omogućio političarima da "kažu kako su nešto uradili", i upozorio da bi naftne kompanije mogle da nadoknade smanjenje poreza povećanjem cena, podseća američka agencija.

Visoke cene gasa predstavljaju fundamentalnu pretnju Bajdenovim izbornim i političkim ambicijama. One su izazvale pad poverenja u ekonomiju na najniži nivo, što sluti na loše u borbi Demokrata da zadrže kontrolu u predsatvničkom domu i Senatu u novembru.

Bajdenovi dosadašnji napori da snizi cene gasa, uključujući i njegovu odluku o puštanju nafte iz američkih strateških rezervi na tržište i povećanom mešanju etanola ovog leta, imali su mali efekat na uštede kupaca na pumpama, što dovodi u rizik i ideju o oslobađanju od poreza na gas na period od tri meseca

Autor: redportal.rs

#bajden

#gorivo

#porez

#suspenzija