Kancelarija za KiM: Naočigled međunarodne zajednice odvija se etničko čišćenje

Dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, Božidar S. i Velibor D. brutalno su napadnuti, kada je na njih nožem nasrnuo muškarac albanske nacionalnosti, saopštila je danas Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Brutalni napad dogodio se prethodne noći u selu Straža kod Novog Brda, a Božidar i Velibor su prevezeni u gnjilansku bolnicu gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša i samo pukom srećom nisu životno ugroženi, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ističe da će pružiti svu neophodnu pomoć povređenim mladićima i naglašava da je ovaj incident snažno zabrinuo i uneo nemir među srpski narod u Kosovskom Pomoravlju.

Iz Kancelarije ukazuju da se ovaj napad dešava nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na KiM, kojima smo svedočili prethodnog vikenda, a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice.

Podsećaju da su više puta upozoravali da nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluju na podizanje tenzija na terenu, koje su sada kulminirale napadom na dvojicu srpskih mladica.

- Šta treba da se desi da predstavnici međunaridne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na KiM - upitali su iz Kancelarije za KiM.

Poručuju da nema sumnje da se Srbi orkestrirano napadaju pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija, koji u svom zapaljivom rečniku svakodnevno napada Srbe i time od njih pravi legitimne mete.

- Sramno je i nedopustivo da se u 21. veku i u srcu Evrope naočigled čitave međunarodne zajednice odvija otvoreno nasilje koje ima za cilj da etnički očistiti terotoriju KiM od Srba. Nasilnici se ne kažnjavaju, zločini prema Srbima se ne osuđuju i to je velika fleka na obrazu međunarodnih zvaničnika - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo