Evropski savet tvrdi da su sva 3 člana Predsedništva BiH potpisali sporazum o principima napretka u evrointegracijama

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je sinoć na Tviteru, nakon što je iz Evropskog saveta saopšteno da je većina političkih lidera iz BiH na sastanku u Briselu prihvatila politički sporazum o principima obezbeđivanja funkcionalne BiH i napretka na evropskom putu, "da ništa nije potpisano".

- Ništa nije potpisano - napisao je Dodik na Tviteru, prenosi RTRS.

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom počeo je juče oko 15 časova, a završen je kasno sinoć.

Kako navodi RTRS, sporan je bio deo Političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Dodik je prethodno poručio da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini i da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

I predsednik DNS-a Nenad Nešić odbio je da potpiše ovaj dokument, jer smatra da je on u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je ranije iz te stranke, prenosi RTRS.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu iz Republike Srpske učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović, a iz Federacije predsednik i potpredsednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić, navodi RTRS.

Prethodno je iz Evropskog saveta saopšteno da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, "uključujući i sva 3 člana Predsedništva".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik