Kum bio budući britanski kralj

Na današnji dan 1922. godine, pre tačno jednog veka, Beograd je bio domaćin svečanosti od najvišeg značaja za dve vladarske kuće.

Venčanje kralja Aleksandra I Karađorđevića i rumunske princeze Marije iz dinastije Hoencolern, bila je prilika da Beograd, tadašnju prestonicu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, posete mnoge krunisane glave.

Ceremonija je počela ispaljivanjem 101 topovskog plotuna sa Beogradske tvrđave. Svadbena povorka se kretala centralnim gradskim ulicama do Saborne crkve, gde je službu venčanja predvodio patrijarh srpski Dimitrije, uz sasluženje članova Svetog arhijerejskog sinoda (ukupno 12 vladika), a po želji mladenačkog para tu su bile i starešine manastira Hilandar, Gračanica, Ravanica, Visoki Dečani, Kalenić i Studenica.

Venčani kum bio je princ Albert, vojvoda od Jorka, koji će kasnije postati britanski kralj Džordž VI. Inače, on je otac kraljice Elizabete II.

Nakon venčanja u crkvi, priređen je ručak na dvoru za 300 zvanica. Čestitke je uputilo i 3.000 hrvatskih seljaka okupljenih u dvorskom parku. U toku dana priređena je revija trupa, koncert i vatromet.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kralj Aleksandar I Karađorđević

#Kralj Aleksandar Karađorđević

#Kraljica Marija

#karađorđevići