Restriktivne mere zbog saradnje sa beloruskim predsednikom

Kako prenosi portal Mondo, Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije. Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata, a među pojedincima koji su se našli na listi su Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko.

Kako se navodi u Službenom glasniku EU, Bogoljub Karić srpski preduzetnik i političar je na listi sankcija:

Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom.
Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina.

Kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Na listi sankcionisanih našla se i bivša članica grupe Models, supruga ruskog biznismena Andreja Meljničenka, Aleksandra kojoj je suprug - jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno prepisao dve svoje velike kompanije.

Autor: Mondo.rs

#Aleksandra Models

#Bogoljub Karić

#EU

#Lukašenko

#Meljničenko

#Modelsica

#Sankcije EU

#Srbija

#preduzetnik

#restrikcije

#rusija

#srbi