Na insistiranje Mađarske, poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, skinut je sa liste najnovije runde sankcija EU

Na insistiranje Mađarske, poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, skinut je sa liste najnovije runde sankcija EU zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekle su za AP četiri evropske diplomate.

Šesti paket, koji uključuje embargo na većinu uvoza ruske nafte u blok od 27 zemalja do kraja godine, ambasadori su juče odobrili nakon političkog sporazuma koji su lideri EU postigli ranije ove nedelje.

Diplomate su govorile pod uslovom anonimnosti, jer identitet novosankcionisanih lica tek treba da bude saopšten. Sankcije će danas usvojiti Savet EU.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril je prvobitno bio uključen među pojedince koje je blok želeo da sankcioniše, a predlog je morao biti jednoglasno odobren. On je skinut sa liste na insistiranje Mađarske, koja važi za najbližeg saveznika Moskve u bloku.

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je da će blokirati kompletan paket sankcija na samitu lidera ako ne dobije uveravanja da njegova zemlja neće odmah biti pogođena naftnim embargom. Mađarska je više zavisna od ruske energije nego većina zemalja EU.

Prema mađarskoj vladi, sankcionisanje Kirila bilo bi neprikladno s obzirom na poštovanje verskih sloboda.

Kiril, poglavar jedne od najvećih i najuticajnijih crkava u istočnom pravoslavlju, pravdao je rusku invaziju sa duhovne tačke gledišta, opisujući je kao "metafizičku" bitku protiv Zapada i njegovih "gej parada".

U slučaju sankcija protiv njega, CКiril će se suočiti sa zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Kiril je ponovio Putinove neosnovane navode da je Ukrajina bila angažovana u "istrebljivanju" ruskih lojalista u Donbasu, istočnom regionu Ukrajine gde se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine.

Prema saopštenju Francuske, koja predsedava rotirajućeg predsedavajućeg EU, u petak će biti sankcionisani pripadnici ruskog bezbednosnog i vojnog aparata, posebno oni koji su povezani sa masakrima u kijevskom predgrađu Buča.

Do sada su sankcionisani i industrijski i tehnološki subjekti "vezani za rusku agresiju" i "oligarsi i akteri ruske propagande i članovi njihovih porodica".

Najveća ruska banka Sberbank sada će biti isključena iz SVIFT-a, glavnog globalnog sistema finansijskih transfera. EU je ranije zabranila pristup sistemu nekoliko manjih ruskih banaka. Takođe, tri ruska medija optužena za propagandu biće sprečena da distribuiraju svoj sadržaj u EU.

Autor: redportal.rs

#EU

#patrijarh Kiril

#sanakcije