Prema svemu sudeći Srbina očekuje veliki pad na ATP listi

I dalje najbolji teniser sveta Novak Đoković neće ove godine braniti titulu i 2.000 bodova na Rolan Garosu, nakon što je izgubio u četvrtfinalu od Rafaela Nadala 1:3 posle više od 4 sata borbe.

To znači da će Novak još naredni ponedeljak dočekati kao 1. teniser sveta, a već 13. juna zbog kasnijeg održavanja Rolan Garosa prošle godine, izbrisaće mu se bodovi, pa će umesto 8.770 imati 6.770 bodova.

Tako će postati 3. teniser sveta, a ispred sebe će ostaviti Rusa Danila Medvedeva sa 7.800 bodova, koji je završio učešće u Parizu, i Nemca Aleksandra Zvereva koji će igrati u polufinalu turnira.

Ukoliko Nemac osvoji Grend slem Rolan Garos postaće 1. teniser sveta.

A ukoliko Rafael Nadal osvoji Rolan Garos, i Španac će prestići Đokovića.

Ono što takođe zabrinjava je činjenica da zbog rata u Ukrajini i dalje traje sukob Vimbldona i ATP-a, a poslednja doneta odluka je da će se najstariji turnir na svetu igrati u Londonu za prestiž, bez borbe za bodove.

To znači da će se Novaku izbrisati još 2.000 bodova osvojenih na tom turniru prošle godine, pa će tako ostati sa svega 4.770 bodova.

Ukoliko ne odigra neki pripremni turnir na travi, Đoković bi lako mogao da se nađe i iza Stefanosa Cicipasa i Karlosa Alkarasa, na tek 6. mestu ATP liste.

Đoković do kraja sezone brani 2.800 bodova - 1.200 za finale US opena, 1.000 za titulu na Mastersu u Parizu i 600 sa ATP šampionata.

Taj učinak bi mogao da nadmaši ako ostvari dobre rezultate na američkoj turneji i potom u Gradu svetlosti i Torinu, ali i pored toga je gotovo nemoguće da se vrati na broj 1.

Do sada je u 2022. godini osvojio svega 1.970 bodova, a Nadal već ima 4.340 i mogućnost da nakon Rolan Garosa u ATP trci ima 5.620.

Autor: redportal.rs

#Rolan Garos

#atp

#novak djokovic