Evropska komisija planira 1. juna da objavi izveštaj o konvergenciji u kojem bi Hrvatska mogla dobiti konačnu ocenu o spremnosti za uvođenje evra.

Kako prenosi Hina, izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis potvrdio jeda Komisija planira da objavi izveštaj o konvergenciji 1. juna.

- U Hrvatskoj su pokazatelji zaduženosti proteklih godina znatno pali i pokazuju trend daljeg pada. To šalje važan signal uoči izveštaja o konvergenciji… Kao što znate, Hrvatska namerava da usvoji evro kao svoju valutu od 1. januara 2023 - rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Komisija objavljuje konvergencijski izveštaj svake dve godine. Prema poslednjem izveštaju iz juna 2020. godine, Hrvatska je ispunjavala sve kriterijume za ulazak u euvopodručje osim članstva u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II), ali je u međuvremenu i to ispunjeno.

Spremnost za prihvatanje evra određuje se prema ispunjavanju konvergencijskih kriterijuma koji uključuju stabilnost cena, uredne javne finansije, stabilnost deviznog kursa i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Proverava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Trenutno je stopa inflacije jedini donekle neizvestan kriterijum u procesu ulaska Hrvatske u evrozonu. Inflacija ne sme biti veća od 1,5 postotnih poena prosečne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji kandidatkinji.

Ako Hrvatska, kako se očekuje, dobije pozitivnu ocenu, ministri finansija 19 zemalja evropodručja treba kvalifikovanom većinom da usvoje preporuku o uvođenju evra u Hrvatskoj. Formalnu odluku donosi Ecofin, telo koje čine ministri finansija svih zemalja članica EU, nakon konsultacija s Evropskim parlamentom i nakon rasprave na junskom samitu čelnika EU.

Autor: Pink.rs

#Evropska unija

#Hrvatska