Bojana: Priprema predstave Rat i mir jedan od najrazigranijih procesa u kojima sam učestvovala

Gošća nove epizode video-serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Bojana Stefanović, koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi Rat i mir, čija je premijera predviđena za 30. maj u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Stefanovićeva je rekla da je priprema predstave po delu Lava Nikolajeviča Tolstoja sa fascinantnom ekipom za nju jedan od najuzbudljivijih, najinspirativnijih, najdirljivijih i najrazigranijih procesa u kojima je učestvovala.

- Ovo je jedan od najuzbudljivijih, najinspiritivnijih, najdirljivijih, najrazigranijih procesa u kojim sam učestvovala, sa jednom fascinantnom ekipom, velikim brojem mladih kolega od kojih se ne zna ko je darovitiji, i to sve pod orkestarskom palicom Borisa Liješevića, sa kojim sam ja duži niz godina priželjkivala da radim - rekla je glumica, podvlačeći da joj svaka proba predstavlja radost.

Video: Tanjug/Zoran Zestić

Objašnjavajući osobine lika kojeg tumači, groficu Rostovu, Bojana je rekla da je taj karakter izuzetno poseban, raznolik i razigran.

- Iako možda široka javnost reč 'razigranost' ne vezuje za Tolstoja, on je upravo to. Grofica Rostova i porodica Rostov je na neki način simbol same Rusije i razvoja kroz taj proces i sukob rata i mira. Srž i jezgro njenog karaktera je ljubav i očuvanje porodice, zbog čega će se susresti sa nekim velikim izazovima i neće uvek biti sposobna da ih prevaziđe na pravi način - objasnila je Stefanovićeva, dodajući da sve to zahteva puno angažmana i posvećenosti, ali da reditelj to vodi razigrano, što joj dosta olakšava posao.

Video: Tanjug/Zoran Zestić

Po njenom mišljenju, esencija onoga što rade umetnici jeste život iz kog buja ljubav.

- To se dešava uprkos, uz, u susretu sa velikim problemima, tragedijama, izazovima... za ljudsku dušu, za um glavnih junaka, Andreja i Pjera, koji uz meandre filozofije dolaze do one najjednostavnije životne suštine, a to je da bez ljubavi nema života - naglasila je Stefanovićeva, dodajući da se ne radi samo o ljubavi između muškarca i žene, već generalno da se uvek sve svede na nju, makar i kad se radi o zajedničkom radu, ljubav prema poslu, bližnjima i sl.

Video: Tanjug/Zoran Zestić

Kada je rad na novom filmu Maje Miloš Pukotina u ledu u pitanju, Bojana je rekla da je uverena da će biti prepoznatljiv rukopis rediteljke.

- Ona na poseban način posmatra dramaturgiju. Ja konkretno igram trenera glavne junjakinje, koju igra Jovana Stojiljković, a za mene je pored velike radosti što sam radila sa Majom Miloš, baš izuzetan doživljaj da sam radila i upoznala sa njom - zaključila je Stefanovićeva.

Video: Tanjug/Zoran Zestić

Autor: Tanjug

#Bojana Stefanović

#Tanjug reflektor