On je oštro demantovao optužbe, rekavši da su "nemoguće" da se sprovedu zbog njegovog invaliditeta

Dve žene optužile su novog ministra solidarnosti u francuskoj vladi Damijena Abada za seksualno nasilje koje bi bilo počinjeno pre deset godina. On je oštro demantovao optužbe, rekavši da su "nemoguće" da se sprovedu zbog njegovog invaliditeta.

Vlada Elizabet Born je upravo predstavljena, a samo nekoliko sati nakon što je preuzeo dužnost ministra solidarnosti, dve žene su optužile Demijena Abada za seksualno nasilje počinjeno po njima 2010. i 2011. godine. Ove optužbe je tokom vikenda otkrio internet portal Mediapart.

Članak otkriva prvo svedočenje žene koja je podigla optužnicu protiv Demijena Abada 2017: istraga je od tada zatvorena, a žalba odbačena. Prema njenoj izjavi, političar sa kojim je imala ljubavnu vezu ju je više puta uznemiravao porukama i terao na neželjene seksualne radnje, tokom seksualnog odnosa na koji je prvobitno pristala.

Drugo svedočenje je žene koja do danas nije podnela žalbu i koja optužuje političara da je imao seks sa njom, na kraju večere koje se ne seća. Posle večere i pića sa Demijenom Abadom, veruje da je možda bila "drogirana". Ovo svedočenje je poslato Opservatoriji za seksističko i seksualno nasilje u politici, a to telo navodi da je krajem nedelje uputilo dopis javnom tužiocu o optužbi.

Novi ministar solidarnosti poslao je saopštenje medijima u kojem "žesto osporava" navode za koje je optužen.

- Poričem da sam izvršio bilo kakav oblik prinude prema bilo kojoj ženi. Konačno, osporavam svaku zloupotrebu moći u vezi sa funkcijama koje obavljam. Seksualni odnosi koje sam imao tokom svog života uvek su bili obostrano odobravani - piše Damijen Abad.

Pre svega, političar, koji od rođenja boluje od urođene bolesti, artrogripoze, koja predstavlja značajan motorički nedostatak i otežava pokretljivost njegova četiri uda, činjenice za koje je optužen smatra „nemogućim“.

- Ove optužbe se odnose na postupke ili gestove koji su mi jednostavno nemogući zbog invaliditeta. […] Danas sam ograničen da preciziram da se u mojoj situaciji polni odnos može desiti samo uz pomoć i dobru volju mog partnera. Da nije moguće da namećem ovu ili onu praksu, ovaj ili onaj gest. [Što se tiče prijavljenih primedbi koje insinuiraju da sam mogao da koristim drogu, pa sam prevezao, svukao i silovao ženu u nesvesti, one su jednostavno nezamislive i jadne - precizirao je dalje ministar.

Premijerka Elizabet Born rekla je da "nije upoznata" sa novim optužbama koje su procurile ovog vikenda.

- Očigledno nisam znao. Biću vrlo jasna o ovim temama, nekažnjivosti ne može biti, moramo nastaviti da delujemo kako bi žene koje su žrtve napada ili uznemiravanja mogle da podnesu žalbu. Nemam više dokaza da je slučaj zatvoren bez daljeg postupanja - rekla je ona.

Autor: redportal.rs

#Damijen Abad

#dve žene

#francuski ministar

#zlostavljanje