Belgijske vlasti su uvele karantin od 21 dan

Belgija je odlučila prva da uvede karantin za sve pacijente zaražene majmunskim boginjama od 21 dan, nakon što je su u zemlji registrovana tri slučaja ove bolesti.

Četvrti slučaj je dijagnostikovan juče. Kao i u prethodna tri slučaja, individue u pitanju su sve povezane sa međunarodnim gej fetiš festivalom Darklands koji je održan početkom maja u Antverpenu:

Važno je da svi koji su prisustvovali Međunarodnom gej fetiš festivalu budu na oprezu i da prate pojavu svih simptoma.

Bolest koja je neizlečiva, često se reši za nekoliko nedelja i poreklom je iz zapadne i centralne Afrike.

Gran Canaria prajd festival na Kanarskim ostrvima, kome je prisustvovalo preko 80.000 ljudi iz cele Evrope, je takođe obeležen kao potencijalna tačka mega širenja ove zaraze i povezan je sa sučajevima zaraze u Španiji, Italiji i Tenerifima. Madrid je posebno velika tačka broja zaraženih, sa više od 30 pacijenata.

Iako je belgijska vlada upozorila sve koji sumnjaju da su inficirani da se samoizoluju, takođe ih je posavetovala da se prijave u bolnice i da razgovaraju sa medicinskim ekspertima - što su pomalo kontradiktorni saveti.

Majmunske boginje se lako prenose među ljudima, a lečenje zahteva dugu izolaciju dok se na telu pojavljuju lezije, telesne tečnosti, respiratorni problemi ili krvarenje u plućima. Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, otekle limfne žlezde kao i bolovi u mišićim leđa. Potom se pojavljuju karakteristični osipi sa čirevima na licu, rukama i na drugim delovima tela. Simptomi se pojavljuju jednu ili dve nedelje nakon infekcije.

Autor: redportal.rs

#Belgija

#EU

#Gej

#Gej Festival

#Gej Fetiš

#Gej prajd

#Homoseksualizam

#Kanarska Ostrva

#Karantin

#Tenerifi

#fetiš

#majmunske boginje

#Španija