Predstavnici Amerike, Australije, Kanade, Čilea, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, naveli su u zajedničkom saopštenju da su duboko zabrinuti zbog humanitarne krize u Ukrajini

Predstavnici sedam država, među kojima su i oni koji su napustili sastanak ministara ekonomije Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEK) u znak protesta zbog ruskog napada na Ukrajinu, pozvali su Rusiju da odmah prekine sa vojnim dejstvima u Ukrajini.

Predstavnici Amerike, Australije, Kanade, Čilea, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, naveli su u zajedničkom saopštenju da su duboko zabrinuti zbog humanitarne krize u Ukrajini.

- Potvrđujući važnost međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koji podržava otvoren, dinamičan, otporan i miran azijsko-pacifički region, snažno apelujemo na Rusiju da odmah prekine upotrebu sile i potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage iz Ukrajine - saopštili su predstavnici sedam zemalja.

Predstavnici pojedinih zemalja su napustili sastanak kada je ruski ministar za ekonomiju Maksim Rešetnikov govorio na otvaranju dvodnevnog sastanka na APEK-u, koji čini 21 zemlju.

Delegacije pet zemalja koje su izrazile protest, vratili su se na sastanak kada je Rešetnikov završio govor, otkrio je zvaničnik Tajlanda.

Autor: redportal.rs

#APEK

#Ukrajina

#rat

#rusija