Prema njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi njegova zemlja "vojno branila Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću".

- To je obaveza koju smo preuzeli - rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.

- Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna - rekao je Bajden.

Američki predsednik rekao je da bi to "poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini". Prema njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu.

Prema politici "Jedne Kine" SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju. SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Tajvan

#bajden

#intervencija

#kina