Odluka čeka na realizaciju 6 godina

Šefovi misija zemalja Kvinte pozvali vladu privremenih institucija u Prištini da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrše zakonit upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada i neophodni su preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

Podsećaju da je Ustavni sud tzv. Kosova u maju 2016. godine, potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad hektarima zemljišta, a ta odluka još nije sprovedena uprkos zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede.

Šef Kancelarije Evropske unije na KiM Tomaš Suniog, danas je saopštio da je prošlo šest godina od presude kosovskog ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad spornim zemljištem manastira Visoki Dečane i istovremeno pozvao kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu tu odluku i vrate zemljište manastiru.

Suniog je na Tviteru naveo da bi na taj način kosovske institucije potvrdile svoju posvećenost vladavini prava kao vodećem principu EU.

IZVOR: TW / @EUAmbKS

Autor: tanjug.rs

#Kosovo i Metohija

#Manastir Visoki Dečani

#Priština

#Ustavni sud

#Visoki Dečani