Telo otkriveno nedaleko od mesta nestanka, sada je zadatak da istraga utvrdi kako je telo završilo u vodi

Kako prenosi portal Mondo, mladić čije je telo juče pronađeno u Dunavu, je Splićanin Matej Periš, koji je nestao u noći sa 30. na 31. decembar. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje. Biće urađena i toksikološka analiza, a ti rezultati biće poznati za 20 dana.

Telo je pronađeno nedaleko od mesta nestanka. Kriminolog Branko Lazarević, bivši načelnik Istražnog tima Policijske uprave Zagreba, odgovorio je kako je telo tek sada pronađeno, a područje je detaljno pretraženo.

Utapanje u digestivnom traktu stvara određene hemijske procese, gasove koji teraju da se telo podigne na površinu. Ali to je obično nedelju dana nakon utapanja, što opet zavisi od temperature vode i drugih uslova. Da je telo odmah izronilo i nesmetano plutalo, završilo bi u Crnom moru. Možemo sa sigurnošću reći da ga je nešto zaustavilo. Ali sudska medicina će ovde reći više nego što sada mogu da kažem. Ono što se čini očiglednim je da je telo bilo zaglavljeno za panj, drvo, nešto što ga je sprečilo da izađe na površinu.
Policija sada zna ono što juče nije znala. Sada počinje neka vrsta krivične istrage. Policija treba da otkrije odakle je telo došlo u vodi. Danas smo saznali da je mrtav. Policija sada ima mrtvo telo. A sada treba da nastavimo sa radom. Moramo da kriminalizujemo odakle je telo u vodi došlo. Postoji nešto što zovemo kriminalna trilema. Da li ga je neko ubio, da li je to bilo samoubistvo ili nesreća?

Na kraju je dodao i zaključio:

Svaki slučaj je drugačiji. Svaka smrt je drugačija. Teško je praviti analogije. Ali setio sam se slučaja od pre 20 godina, kada je voda izbacila telo u blizini Velike Gorice. Uspeli smo da utvrdimo da se radi o osobi koja je ubijena šest meseci ranije u stanu na Trešnjevci. Utvrdili smo da ga je ubica umotao u tepih i bacio u reku. Pronašli smo ubicu. Ne pravim paralele sa slučajem Periš, ali samo želim da kažem da obimni rad policije još uvek daje rezultate, sada je na policiji da reši ovu krivičnu trilemu.

Autor: mondo.rs

#Ada

#Matej periš

#Scenariji smrti

#identifikacija

#istraga

#kriminolog

#nestali mladić

#obdukcija

#otkriven

#policija

#pronađeno

#telo

#utapanje

#voda