Premijerka susedne Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi stalne baze NATO-a ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Finskoj Finska ne želi da NATO raspoređuje nuklearno oružje ili postavlja vojne baze na svojoj teritoriji čak i ako Finska postane članica, izjavila je finska premijerka Sana Marin.

Finska i Švedska su juče zvanično podnele zahtev za ulazak u NATO, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, ali se suočavaju sa primedbama Turske na proces pridruživanja, za koji se u početku očekivalo da će biti relativno brz.

Tokom posete Rimu kako bi se sastala sa svojim italijanskim kolegom Mariom Dragijem, Marin je rekla da veruje da se problem može rešiti dijalogom.

- Mislim da je u ovoj fazi važno ostati miran, razgovarati sa Turskom i svim drugim državama članicama, odgovoriti na pitanja koja mogu postojati i ispraviti sve nesporazume - rekla je Marin za italijanski list Korijere dela sera.

Marin je takođe rekla da pitanje raspoređivanja NATO nuklearnog oružja ili otvaranja baza u Finskoj nije deo pregovora Helsinkija o članstvu sa zapadnom vojnom alijansom.

- Mislim da nema interesa za raspoređivanje nuklearnog oružja ili otvaranje NATO baza u Finskoj - rekla je ona.

Premijerka susedne Švedske Magdalena Anderson, koja aplicira za članstvo u NATO kao Finska, takođe je rekla da njena zemlja ne želi stalne baze NATO-a ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Turska, članica NATO-a od 1952. godine, izrazila je neočekivano protivljenje članstvu Finske i Švedske, optužujući svoje nordijske susede da skrivaju pojedince povezane sa grupama koje smatra terorističkim.

Očekuje se da će se finski predsednik Sauli Ninisto i švedski premijer Anderson kasnije tokom dana sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu.

- Italija snažno podržava aplikaciju Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i spremna je da ubrza sve unutrašnje procedure kako bi dve zemlje što pre pristupile alijansi - rekao je Dragi u sredu posle sastanka sa Marinom.

Autor: redportal.rs

#Finskа premijerka

#NATO

#sana marin

#vojne baze