Poslednji izdanak starije grane dinastije

Posle Majskog prevrata 1903. godine i ubistva poslednjih Obrenovića, na presto u Srbiji vratila se dinastija Karađorđević, a novi kralj je postao Petar I.

Ono što je malo poznato u našoj javnosti, jeste da kralj Petar I pripada mlađoj grani Karađorđevića. Naime, on je bio sin kneza Aleksandra, mlađeg Karađorđevog sina. Stariji sin vožda Karađorđa zvao se Aleksa i služio je kao ruski carski gardijski poručnik, po želji imperatora Aleksandra I. Umro je 1830. godine u Kišinjevu, gde je i sahranjen. Krajem 2021. godine, pokrenuta je ideja prenosa njegovih posmrtnih ostataka u porodičnu zadužbinu na Oplencu.

Aleksin sin Đorđe Karađorđević je takođe bio ruski oficir, a kasnije i ađutant svog strica kneza Aleksandra, kada je ovaj 1842. godine postao vladar Srbije. U braku sa Sarkom, kćerkom bogatog i uglednog trgovca Miše Anastasijevića, imao je dva sina - Aleksu i Božidara.

Dok je Božidar živeo povučeno, putujući po svetu i prevodeći dela velikih pisaca, njegov stariji brat Aleksa se živo uključio u borbu za srpski presto. Iako ga je mimoišla volja zaverenika iz 1903. godine da bude novi kralj, Aleksa nije odustajao. Učestvovao je kao srpski vojnik u Balkanskim ratovima (1912-1913), a za vreme Prvog svetskog rata je bio angažovan pri srpskom Crvenom krstu.

Umro je 1920. godine od španske groznice u Švajcarskoj. Njegovom smrću, nestala je starija grana dinastije Karađorđević.

Autor: redportal.rs

#Aleksa Karađorđević

#Dinastija Karađorđević

#Kralj Srbije

#Srpski princ

#karađorđevići

#srpski kralj