Psiholog i kulturološki medijator Jamen Hrekes već neko vreme žvii u Banjaluci

Psiholog i kulturološki medijator Jamen Hrekes, mladi Sirijac, već godinama živi u Banjaluci, gde je nedavno diplomirao na Filozofskom fakultetu.

Jamen Hrekes nije migrant, kao hiljade njegovih sunarodnika. U našu regiju je došao pre 11 godina, kako kaže - dobrovoljno, da bi započeo studije u Zagrebu. Kasnije se preselio u Banjaluku, gde je i ostao.

Javnosti je poznat po istraživanju u kojem je, s još dvojicom kolega s banjalučkog Filozofskog fakulteta, pokušao da otkrije šta migranti misle o ljudima u BiH, a šta domaće stanovništvo misli o migrantima.

Jamen je čvrsto odlučio da ostane u Banjaluci. Odnedavno je državljanin BiH i kaže da je srećan što sada ima dve domovine.

- Prihvatio sam mnoge ovdašnje običaje, jer me je ovo društvo lepo prihvatilo i omogućilo mi da napredujem. Istina, još nisam stekao strah od promaje, ali možda će i to doći na red - kaže Jamen.

Tako njegova porodica odnedavno ima i svoju krsnu slavu. Porodica Hrekes slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

- Mislim da smo mi jedni Sirijci koji slave krsnu slavu - navodi Jamen Hrekes.

 Jamenova sestra Hilda, takođe živi u Banjaluci i studentkinja je farmacije. Nedavno je na promociji bratove knjige na arpskom otpevala Ruse kose, curo imaš.

IZVOR: FB / Maja Isović Dobrijević

Autor: redportal.rs

#Banja Luka

#Republika Srpska

#Srijiac

#krsna slava