Ubica je bio u potpunosti uračunljiva osoba.

Na 35 godina zatvora u ponedeljak je na splitskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen Branimir Čaleta, optužen zbog teškog ubistva devojke koju je nasmrt pretukao u hotelu u Ukrajini jer je zatrudnela s drugim muškarcem.

Reč je o ponovljenom suđenju provedenom nakon što je Vrhovni sud zaključio da je u novom postupku potrebno dopunskim veštačenjem utvrditi u kojoj je meri ubica bio uračunljiv. Čaleta je optužen za teško ubistvo iz septembra 2013. svoje tada godinu dana starije djevojke Gane Kitaeve koja je bila u osmom mesecu trudnoće. Kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, izudarao ju je tupo-tvrdim predmetom najmanje 4 puta po licu u hostelu Minora u Dnjepropetrovsku.

Nakon toga joj je smrskao lubanju i lice i ubio nerođeno dijete "neutvrđenim masivnim tupo-tvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom". Potom joj je skinuo odeću, zamotao telo u plahtu i sakrio ga ispod kreveta pa je pobegao i odbacio na smetlište uz ceste njezinu i svoju krvavu odjeću te njen mobitel. Na izricanju presude se nije pojavio.

Sudija Ivona Rupić ustvrdila je da se činjenično opis dela nije promenio, a zatvorska kazna je identična jer su veštaci ostali decidirani kod teze kako je Čaleta bio u potpunosti uračunljiva osoba. 

- Sud, naravno, poklanja veru veštacima i njihovim nalazima i mišljenjima - podvukla je sudija.

Odbacila je navode obrane kako je sud naseo na navode optužbe. Prilikom odlaska s rasprave 2. septembra 2020. Čaleta je pobegao pravosudnim policajcima kod ulaska u kombi. Policija je za njim tragala više od osam sati, na terenu su bile brojne snage i psi tragači. Policija je blokirala ulaze i izlaze iz grada gdje se pregledavalo svako vozilo.

Autor: Večernji.hr

#Hrvatska

#Ukrajina

#ubica