Organizovano je fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više meštana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom sa područja zapadne Slavonije.

Zbog sumnje u ratni zločin protiv civila u Baranji, krivično je prijavljeno 12 osoba. Rezultat je to upravo završenog kriminalističkog istraživanja PU osječko-baranjske, u saradnji sa Županijskim državnim odvetništvom u Osijeku te SOA-om .

- Utvrđeno je da je 12 pripadnika tzv. "Teritorijalne obrane Karanac" i tzv. "Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir", u vremenskom periodu od avgusta do kraja decembra 1991., fizički zlostavljalo, privodilo i pretilo nesrpskom stanovništvu Karanca. Ujedno je utvrđeno da su 24. novembra 1991. organizovali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više meštana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije - izvestila je Edita Roterbauer, portparolka PU osječko-baranjske. Oštećeno je tako 46 mještana Karanca.

Protiv jednog je osumnjičenika podnesena i krična prijava zbog zapovjedne odgovornosti "s obzirom da kao stvarni zapovednik nije sprečio počinioce u činjenju krivičnih dela, niti je sankcionisalo njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca". 

- Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog prethodno pokrenutih krivičnih postupaka nalaze u Zatvoru u Osijeku, dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske – zaključila je portparolka Roterbauer.

Autor: Večernji list

#1991

#rat

#srbi