Poginuo je još u vazduhu, a ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. 💔

Na današnji dan prije 23 godine, 4. maja 1999. godine, u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva poginuo je pilot Vojske Jugoslavije Milenko Pavlović, piše Dan.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije zateklo ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu.

Dana 4. maja 1999. oko 12 sati primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži.

Kada je došao do aviona izgovorio je:

Majku vam dječju, nećete vi da ginete, ja ću.

Izvukao je iz kokpita mladog pilota i umesto njega je on poletio put rodnog kraja, ka Valjevu sa avionom MiG-29, № 18109.

Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, posle samog uzletanja mu se pokvario generator naizmenične struje tako da je ostao bez radara.

Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12.45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle, te ih on nije ni primijetio.

Poginuo je još u vazduhu, a ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. 🥇

Pre dve godine odlučeno je da se vojni aerodrom Batajnica preimenuje u Vojni aerodrom Pukovnik – pilot Milenko Pavlović, a glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Pavlovića.

U rodnom selu Pavlovića, Gornjem Crniljevu, napravljen je spomen-kompleks koji obuhvata Spomen-česmu sa pločama pilotu Pavloviću i majoru Aleksandru Stefanoviću (poginulom 1991. kod Tovarnika), kao i vojnicima izginulim u ratovima za oslobođenje od 1912 do 1918.

Na spomen-česmi se nalazi krilo sa aviona MiG-29 kojim je Pavlović letio.

Autor: Dan

#Gornje Crniljevo

#Milenko Pavlović

#Nati bombardovanje

#Petnica

#Valjevo

#orden za hrabrost