Zamislite 60 dana bez sunca 😱

Sigurno ste nekada čuli da postoje delovi zemlje koji su određeni period potpuno bez sunca. Nedavno su počele polarne noći na Aljasci, tačnije u gradiću Utkiagviku, poznatom kao Berou. Gradić je smešten severno od Arktičkog kruga i nedavno je ušao u svoju godišnju fazu tame iz koje će izaći tek u januaru.

Pojava se događa svake zime zbog nagiba Zemljine ose. Ipak, to ne znači da će u gradu biti potpuni mrak.

- Većina dnevnih sati proći će kroz razdoblje poznato kao građanski sumrak. Zamislite kako izgleda nebo neposredno pre izlaska sunca ili neposredno posle zalaska. To je ono što oni vide nekoliko sati dnevno, od sada do 22. januara, kada će sunce ponovno službeno izaći - rekla je Alison Činčar, meteorolog CNN-a.

Grad nije jedini na Aljasci koji prolazi kroz ovaj fenomen, ali je prvi na popisu lokacija polarnih noći zbog toga koliko je severno.

Tokom letnjih meseci, u arktičkom krugu se pojavljuje ponoćno sunce, koje se vidi na nebu 24 sata. Upravo ovaj fenomen stanovnici arktičkih gradova koriste za organizaciju različitih tipova manifestacija kako bi privukli veliki broj turista koji žele da iskuse ovaj nesvakidašnji događaj.

Autor: redportal.rs

#Aljaska

#polarne noci

#sunce