Magdalena Anderson smatra da je pitanje nacionalne bezbednosti isuviše poverljivo da bi građani imali uvid

Švedska vlada ne planira da održi referendum ako parlament podrži predlog zahteva za članstvo te zemlje u NATO, rekla je danas premijerka Magdalena Anderson.Prema njenim rečima, referendum je "loša ideja", prenosi Rojters.

- Mislim da to nije pitanje koje je pogodno za referendum. Ima puno informacija o nacionalnoj bezbednosti koje su poverljive tako da na takvom referendumu ima važnih pitanja i činjenica o kojima se ne može otvoreno govoriti - rekla je Anderson.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Švedska i Finska moći da se priključe NATO čim odluče da zatraže članstvo u Alijansi.

- Ako odluče da se pridruže, Finska i Švedska će biti srdačno dočekane i očekujem da će taj proces ići brzo - saopštio je Stoltenberg novinarima u Briselu, dodajući da planira da razgovara sa finskim predsednikom Sauli Niinistom kasnije tokom dana, prenosi Rojters.

On je siguran da se može naći rešenje za prelazni period između apliciranja dve skandinavske zemlje i formalne ratifikacije u parlamentima svih 30 članica Alijanse.

- Uveren sam da postoje rešenja da se taj međuperiod premosti na način koji je dovoljno dobar i funkcionalan i za Finsku i za Švedsku - rekao je Stoltenberg.

Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 km, saopštila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj baltičkoj oblasti Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO-u, navodi britanska agencija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#švedska