Nacrt rezolucije predložio Bilčik, izvestilac EP za Srbiju

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta održaće danas sednicu, na kojoj bi trebalo da raspravlja o nacrtu rezolucije kojom će Srbija biti pozvana da se uskladi sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući i sankcije Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U nacrtu rezolucije koju je predložio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik a u koji je RSE imao uvid, izražava se žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Evropske unije (EU) nakon ruske invazije na Ukrajinu, a vlasti u Srbiji pozivaju se da pokažu "stvarnu posvećenost vrednostima EU".

U tekstu se izražava žaljenje zbog odluke kosovske vlade da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slučaj ranije.

Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Nacrtom rezolucije se podsećaju srpske vlasti da će napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u "cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji" i napominje da je to ključno za obe strane da napreduju na evropskom putu.

Predloženi tekst u toku ove godine treba da usvoji Evropski parlament na plenarnoj sednici čime bi dobio verziju rezolucije, navodi RSE i dodaje da rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice niti institucije EU.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#rezolucija