Ovim predlogom se prema objavi Ministarstva finansija, u naše zakonodavstvo ugrađuje najnovija Direktiva Evropske unije

Ministarstvo finansija uputilo je u javnu raspravu zakonski predlog kojim bi pristup registru računa preduzeća i građana u bankama, osim Odelenja za sprečavanje pranja novca, ubuduće dobili i Državno odvetništvo, carina, policija i Poreska uprava, piše u utorak.

Reč je o predlogu Zakona o olakšavanju upotrebe finansijskih i drugih informacija u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških krivičnih dela, što uključuje identifikaciju, praćenje i zamrzavanje imovine povezane s tim delima. o sprečavanju pranja novca, poreske utaje i drugih oblika finansijskog kriminala.

Jedinstveni registar računa (JRR) kao središnji registar bankovnih računa ustrojila je 2002. i vodi ga Finansijska agencija, a osim podataka o broju i vlasnicima računa u bankama sadrži i podatke o računima za plaćanje, ugovorima o štednji i depozitima u kreditnim unijama te brojeve sefova s podacima o njihovim vlasnicima. Od 2011. u registar su uključeni i podaci o računima potrošača otvorenima u bankama koje posluju u Hrvatskoj. Registar ne sadrži podatke o stanju na računima.

Prema nacrtu predloga zakona, finansijskoj agenciji uvodi se obveza da vodi zapisnike o pristupu podacima JRR-a ili pretraživanju te što sve ti zapisi moraju sadržavati. Zapisi se na zahtev stavljaju na raspolaganje Finansijskoj agenciji za zaštitu ličnih podataka u svrhu provere poslova iz nadležnosti Finansijske agencije, piše Jutarnji list.

Autor: Jutarnji list

#carina

#policija

#poreska