Tvrdnje da su Azov i druge jedinice neonacističke nisu ruska dezinformacija

Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental u Izraelu, osudio je kanadsku vojsku zbog obuke neonacističkih boraca u Ukrajini, rekavši da je odgovornost Otave da osigura da se takve stvari ne dešavaju. Kanadska vojska je, međutim, negirala bilo kakvu obavezu da proverava polaznike obuke, javlja Raša tudej.

- Kanadska vlada nije obratila dužnu pažnju - rekao je Efraim Zurof za Otava sitizen.

Nema sumnje da u Ukrajini postoje neonacisti u različitim oblicima, bilo da su u puku Azov ili u drugim organizacijama, dodao je on.

Štaviše, kako navodi pomenuti medij, kanadska vojska je zapravo 2017. godine napravila izveštaj u kojem se navodi da je "više pripadnika Azova sebe opisalo kao naciste".

Izveštaj Radio Kanade obelodanio je da su još u novembru 2020. godine kanadske trupe fotografisane kako obučavaju pripadnike puka Azov, među kojima i jednog vojnika s obeležjima SS divizije Galičina, što je bila ukrajinska jedinica koja se borila na strani nacista u Drugom svetskom ratu. Međutim, kanadska vojska je negirala da ima obavezu da proveri one koje obučavaju.

- Ukrajina je odgovorna za proveru sopstvenog osoblja - izjavio je kapetan Veronik Saburin. Centаr Simon Vizental

Svi pripadnici kanadske vojske koji obučavaju ukrajinske trupe obavešteni su o tome kako da prepoznaju obeležja "povezana s desničarskim ekstremizmom", a ako posumnjaju u takve veze ili "rasističke stavove", polaznici bi trebalo da budu uklonjeni s obuke. Međutim, kako objašnjavaju, nije na kanadskoj vojsci da prikuplja činjenice koje bi te sumnje dokazale.

Zapadne vlade i mediji često ukazuju da tvrdnje da su Azov i druge jedinice ukrajinske vojske neonacističke predstavljaju "rusku dezinformaciju".

- To nije ruska propaganda, daleko od toga. Ti ljudi su neonacisti. U Ukrajini postoji element ultradesnice i apsurdno je to ignorisati - rekao je Zurof.

Autor: redportal.rs

#Centаr Simon Vizental

#Efraim Zurof

#azov

#direktor

#neonacisti