Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsednika da podnese ostavku.

Šri Lanka je upozorila povjerioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanja plaćanja nekih inostranih dugova, što je vanredan korak koji je preduzet da bi se očuvale sve manje zalihe dolara za uvoz hrane, goriva i lekova.

Sva neizmirena plaćanja vlasnicima obveznica, bilateralnim kreditorima i institucionalnim zajmodavcima biće obustavljena do restrukturiranja duga, saopštilo je juče tamošnje Ministarstvo finansija, prenosi Bloomberg.

- Vlada preduzima vanrednu meru samo kao krajnju opciju kako bi se izbeglo dalje pogoršanje finansijske situacije, navodi se u saopštenju. Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovne robe iz inostranstva pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Vlada je najavila neplaćanje spoljnog duga, koji ukupno iznosi 51 milijardu dolara, dok čeka spas od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojim su razgovori u toku, prenosi Rojters. Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsednika Gotabaju Radžapaksu da podnese ostavku. On je dosad odolio masovnim protestima građana zbog visoke inflacije od 20% i svakodnevnih višečasovnih restrikcija električne energije. Vladajuća stranka izgubila je većinu u parlamentu, a pregovori sa MMF-om biće dodatno odloženi.

Analitičari navode da je tržište očekivalo da će doći do ovog neplaćanja. Devizne rezerve Šri Lanke prošlog meseca pale su za 16% na 1,94 milijarde dolara. Kako prenose mediji, Šri Lanka treba da plati 36 miliona dolara do 18. aprila na ime kamata na obveznice iz 2023. kao i još 42,2 miliona dolara za kamate na obveznice iz 2028. godine. Državna obveznica od milijardu dolara dospijeva na naplatu 25. jula.

Ekonomska kriza evoluirala je u politički zastoj, potencijalno komplikujući napore da se pregovara o pomoći, a predsednik je rekao da neće podneti ostavku pod bi lo kakvim okolnostima. U proteklih nekoliko sedmica nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbednosne snage su rastjerale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Šri Lanka je zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine, ali su obje zemlje, umesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe. Ova zemlja je visoko zavisna od uvoza i prihodi su zavisni od kretanja na svetskom turističkom tržištu. Na primeru ove zemlje najbolje se vidi kolike posledice na geografski udaljene delove sveta mogu izazvati ekonomski poremećaji u jednom delu sveta, trenutno u Ukrajini.

Autor: Nezavisne.com

#bankrot

#novac

#Šri Lanka