Da li su zaista osnovani navodi švajcarskih obaveštajaca?

Nekadašnji kantonalni tužilac i poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti je u intervjuu za jedan švajcarski list izjavio da od decembra 2020. godine ima policijsko obezbeđenje, jer mu je predočeno da postoji opasnost po njegov život.

Marti je preneo i informacije dobijene od švajcarskih bezbednosnih službi o tome odakle dolaze pretnje:

Pretnja izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi koji su hteli da me podzemlje, odnosno profesionalne ubice, likvidiraju da bi okrivili Kosovare.

Ovim povodom, oglasila se i Bezbednosno-informativna agencija, koja je uputila pismo Federalnoj službi bezbednosti Švajcarske, odbacivši navode o postojanju bile kakve umešanosti srpskih obaveštajnih službi u pogledu ugrožavanja bilo čijeg života:

U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA, i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana.

Podsećamo, Dik Marti je 2010. godine predočio izveštaj Savetu Evrope o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji, koji su uključivali i ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Autor: redportal.rs

#BIA

#Bezbednosno-informativna agencija

#Srbija

#dik marti