Veoma sadržajan i neobičan spektakl sastavljen iz 4 celine

Nemačka predstava Labudova jezera trupe Gauthier Dance iz Štutgarta, izvedena je sinoć na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, kao pretposlednji komad u okviru selekcije 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Veoma sadržajan i neobičan spektakl sastavljen je iz četiri celine koje nose nazive – Labudova pesma: Jezero, Labudov kolač, Bez naslova za 7 igrača i Šara Nur.

Navedene fragmente potpisuju 4 veoma tražena koreografa Mari Šuinar, Mark Geke, Hofeš Šehter i Kajetano Soto, što su zapravo njihove svetske premijere na BFI.

Video: Tanjug/NZ

Uspešni koreograf i umetnički direktor navedene kompanije Gotje densErik Gotije, juče se predstavio u susretu sa medijima preko Zoom platforme onlajn, jer je njegova trupa sa njim i dalje bila u Nemačkoj, umesto da još prethodne večeri doputuju u Beograd.

Upravo to iskustvo je Gotje želeo da podeli sa publikom BFI, tako da je izašao na scenu nakon prvog fragmenta Bez naslova za 7 igrača španskog koreografa Kajetana Sota.

- Veoma sam ponosan na naše igrače, a otkriću vam zašto. Nećete verovati, ali mi smo sleteli na beogradski aerodrom pre samo tri sata. I odmah smo doleteli ovde i spremili se na brzinu da biste vi gledali ovu predstavu - objasnio je Gotje na čistom engleskom jeziku, i publika ga je nagradila ogromnim aplauzom.

Direktor trupe Gauthier Dance je naveo da je prvobitni plan bio da dođu dan ranije, ali usled letova od Štutgarta preko Minhena do Beograda, došlo je do nekih komplikacija, te su oni ostali i juče u Nemačkoj. Došli su u Beograd oko 17 sat i morali su da se na brzinu spreme za premijeru na BFI od 20 sati.

- Obično moram da pričam sa publikom sada da bi se igrači spremili za drugi fragment. Potrebno je da se presvuku, pripreme dalje pozornicu, a da vi ne čekate i gledate u spuštenu zavesu, tu sam ja da vas zabavim i malo vam pričam o predstavi - šarmantno i duhovito je Gotje komunicirao sa ljubiteljima umetničke igre.

Dalje je objašnjavao svaki segment od četiri celine posebno i otkrivao pojedinosti iza kulisa tokom početka procesa rada.

Tako je publika saznala da je naredni komad Labudova pesma: Jezero radila autorka Mari Šuinar, koja u početku nije bila baš zainteresovana da se upušta u adaptaciju klasike Petra Iljiča Čajkovskog, to nije bila njena šolja čaja.

Trupa Gauthier Dance je boravila jednom pre ove predstave, dok je Erik Gotje gostovao kao igrač na 16. izdanju BFI kada je predstavio solo komad Poklon, takođe na sceni Madlenijanuma, i tada se i oprostio od karijere izvođača.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Antologijski balet Labudovo jezero P. I. Čajkovskog kao inspiracija za ovu najnoviju tetralogiju ukazuje na slike i asocijacije koje čine ovo delo – jezero na mesečini, igra labudica, princ Zigfrid razapet između Odete i Odilije, zli čarobnjak Rotbart.

Beogradski festival igre u svom 19. izdanju biće zatvoren predstavom Igraj sa mnom kanadske trupe Ballet Jaž Montreal, koja će se igrati samo u Novom Sadu sutra i prekosutra, 11. i 12. aprila, na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Autor: Tanjug

#Beogradski festival igre

#Gauthier Dance

#Labudova jezera