Aleksandar: Dobro došli na Kolarac u utorak, 12. aprila, u 20.00 č. na tradicionalni prolećni koncert Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 🎶

Muzika je duša ovog sveta. Ovako je Aleksandar Sinčuk opisao muziku koju izvodi u 5 reči 🎶. Mnogi kritičari i profesionalni muzičari ističu značajne zasluge Aleksandra Sinčuka kao jednog od najistaknutijih pijanista mlađe generacije. Njegov izvođački stil karakteriše težnja ka „širokom spektru mogućnosti, širini melodijskog disanja, preciznosti ritma”, „elegantnom, jasnom, plemenitom zvuku” i „bogatom virtuoznosti i tehničkom sjaju”. Njegovo izvođenje Rahmanjinova smatra se visokim standardom ☝🏻.

U intervjuu za Redportal.rs Aleksandar nam je otkrio koji svoj nastup najviše pamti, reč srpskog jezika koju je najteže naučio, šta rado sluša van klasične muzike, film koji bi svako trebalo da pogleda, kao i anegdotu u vezi sa izborom između jednobojnih i šarenih čarapa 😅.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Nastup koji najviše pamtiš i zašto? 😅

Jednog dana me je pozvao dirigent, moj prijatelj, sa molbom da dođem narednog dana da zamenim solistu koji se razboleo pred koncert, a morao je da svira, kako sam razumeo, Treći klavirski koncert Rahmanjinova. Sledećeg dana sam doputovao, stigao u salu i, pošto nije bilo vremena, bez probe sam izašao scenu. Seo sam za klavir i čekao orkestar da počne, kad sam osetio veliku pauzu. Podigao sam glavu i dirigent je upitno gledao u mene. Klimnuo sam mu glavom kao znak da sam spreman i da može da počne. On se okrenuo prema orkestru i opet ništa 😳. I tako smo on i ja čekali jedan drugog dok nismo shvatili u čemu je problem – svi koncerti Rahmanjinova počinju orkestarskim uvodom osim Drugog koncerta koji počinje solista. Dirigent i orkestar su, dakle, bili spremni da izvode Drugi koncert, a ja sam bio pogrešno mislio da je na programu Treći koncert. Naravno, morao sam da se preorijentišem na licu mesta i odsviram Koncert br. 2, i to je na kraju ispao jedan od najboljih mojih nastupa sa tim delom. A posle smo se dugo smejali toj situaciji 😂.

IZVOR: YT / Alexander Sinchuk

Opiši u 5 reči muziku koju izvodiš.

Muzika je duša ovog sveta.

Dvanaestog aprila sviraćeš na Kolarcu sa orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti i dirigentom Bojanom Suđićem. Šta publika može očekivati od ovog koncerta? 🤔

Na programu ce biti dela za simfonijski orkestar Petra Čajkovskog i Isidore Žebeljan, a ja cu svirati legendarni Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova, koji je uvek omiljen kod slušalaca 😍.

Skoro si postao otac po drugi put 😊. Da li je postojala razlika u iščekivanju prvog i drugog deteta? 

Kad čekaš prvo dete, ispred tebe je neisvesnost i još ne znaš na koji način će se život promeniti. Sa drugim detetom misliš da već imaš iskustva, ali posle shvatiš da si sve zaboravio i ponovo ulaziš u nov ritam i sve je puno lepih iznenađenja 😊.

Koju reč srpskog jezika si najteže naučio? 😅

„Čuđenje” i slične reči sa kombinacijom glasova đ, ć, dž, č. Jer u ruskom postoji samo glas č i on je uvek mekan.

Muzički žanr van klasične muzike koji rado slušaš? 🎵🎶

U kolima slušam samo popularnu muziku i džez. Ono što ne zahteva koncentraciju a služi kao pozadina.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Film koji bi svako trebalo da pogleda? 🎬

„Kum”. Mislim da svako mora da pročita „Romea i Juliju” Šekspira, da čuje 5. simfoniju Betovena i da vidi „Đоkondu” Leonarda da Vinčija. Ubeđen sam da ovaj film spada u tu kategoriju savršene klasike koju svako mora da zna.

Jednobojne ili šarene čarape? 😁

Jednobojne. Zimi crne, leti svetle. Kada nastupam, uvek nosim crne. Dok sam bio student, jednom se desilo da sam zaboravio da ponesem odgovarajuće čarape na koncert klase svog profesora. Pa smo se pred sam nastup zamenili – ja sam nosio njegove crne, a on me je pratio na drugom klaviru u mojim bež čarapama 😁.

Tri interesantne stvari koje bismo pronašli kod tebe u kući? 

Klavir, note i dečije igračke 🎹🎼🧸.

Društvena mreža koju najviše koristiš? 

Najviše koristim Fejsbuk i Instagram jer su za mene najpogodniji za komuniciranje sa publikom.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Najbolja aplikacija za muziku, prema tvom mišljenju, jeste...? 🎧📲

Otkad se pojavio, za mene je Jutjub postao najveći izvor video i audio snimaka. I mislim da je u naše vreme stvarno najbolji po pitanju količine interesantnih i korisnih stvari.

Smajli koji te iritira? 

🔇 – jako ne volim kad me neko utišava 😅.

Zvezda vodilja za tebe je...? ✨

Muzika. „Muzika je dovoljna za jedan život. Ali život nije dovoljan za muziku.” – S. Rahmanjinov

Poruka za naše čitaoce, gledaoce i slušaoce? 😍

Dobro došli na Kolarac u utorak, 12. aprila, u 20.00 č. na tradicionalni prolećni koncert Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Aleksandar Sinčuk

#Muzika

#Pijanista

#REDintervju

#intervju

#klasična muzika