U čemu je tajna? 🤔

Stvari koje u nama i drugima izazivaju erotski naboj često zvuče čudno i misteriozno. Nekada im jednostavno i ne znamo razlog.

Ali tu tik ispod površine nečega što je možda očigledno ili bismo pripisali (na prvi pogled) raznim devijacijama i "pogrešnim" željama, lako možemo da otkrijemo da su stvari mnogo nežnije, čovečnije i, nadasve, univerzalne. Jer se u njihovoj biti nalazi samo jedna stvar - želja za bliskošću.

Najbolji primer je BDSM, što je engleska skraćenica za Bondage, Discipline, Sadism and Masochism.

U našem društvu postoji ogromna presija da se projektuje ideal snažne i nezavisne jedinke, ali (sa druge strane) neki od nas su duboko u sebi privučeni dijametralno suprotnom idejom pasivnosti i submisije - kao forme bekstva od realnosti stresnog života i svega što on postavlja pred nas.

Želja da se potčinimo nekom zapravo krije u sebi veru da taj neko drugi zna tačno šta bi mi trebalo da radimo, oduzimajući nam svu mogućnost izbora. Na prvo čitanje ovo može zvučati užasno, jer je većina "robovlasnika" i autoritativnih figura poprilično užasna kada se domogne takve moći. Mi želimo i težimo toliko toj nezavisnosti, delimično jer smo uvideli da ne postoji niko oko nas ko zaslužuje da mu se u takvoj meri potčinimo.

Ali kada otklonimo svesno i zakoračimo u carstvo podsvesti i mesta gde ona izbija na površinu (kao što je seks), pomalja se želja i nada da možemo biti sa nekim ko zaslužuje našu kompletnu lojalnost i obožavanje. Oslobađanje bremena odlučivanja i apsolutno predavanje je zapravo ultimativna sloboda.

Za dominantnog partnera u toj ulozi postiji suprotna dinamika. Moderan život zahteva od nas ekstrem učtivosti, samokontrole i suzdržavanja. Moramo da držimo svoj nagon za agresijom, dominacijom i takmičenjem pod kontrolom, dok u sebi apsolutno znamo šta neko drugi "zaslužuje". Ili mu, u ovom slučaju, treba. Možda smo po prirodi porpilično dominanti, težimo apsolutnoj poslušnosti i znamo kako da je izazovemo u drugima - samo nam nedostaje društveni autoritet i moć u spoljašnjem svetu.

Tu leži erotski naboj te fantazije, neko će prihvatiti i slepo slediti nas, sa aposlutnom verom u naše sposobnosti, dajući nam sebe kompletno. Nema suzdržavanja, skepse, prećutkivanja, lažnog osmeha i lažne učtivosti.

Igre submisije i dominacije daju mogućnost istraživanja naših želja i sebe, i daleko su od besmislene igre ili odraza nekog psihološkog problema. Suštinski, one su kratki izleti u utopiju zajedno sa pravom osobom. U njoj odbacujemo stegove formalizma društva i sve naše inhibicije, u potrazi za bliskošću i međusobnim prihvatanjem.

I to je pravi psihološki razlog zašto su ove igre ljudima toliko uzbudljive.

Autor: the school of life / redportal.rs

#BDSM

#Obožavanje

#Potčinjavanje

#Robovanje

#kink

#seks

#želja