U trenutku pogibije imao je samo 34 godine. 😥😥

Major pilot Zoran Radosavljević je rođen 26. februara 1965. u Prištini u porodici Svetozara koji je bio vojno lice i Radojke Radosavljević, imao sestrou Snežanu.

Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru.

Karijeru vojnog pilota započinje je u Beogradu 1986. kao pilot-lovac na avionu MiG-21. Već 1992. završava obuku i na avionu MiG-29 i tako je postao najmlađi pilot u eskadrili Migova 29.

Osim Vojne gimnazije Zoran je magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i postao jedan od vodećih stručnjaka u bivšoj SR Jugoslaviji iz oblasti satelitske navigacije, a 1999. je pripremao doktorat.

Major Radosavljević se trećeg dana bombardovanja, 26. marta 1999. dobrovoljno javio da izvrši zadatak. Nakon što je pogođen iznad Majevice u Republici Srpskoj. Ostaci aviona su pali na livadu u selu Donja Trnova u blizini Bijeljine, telo u sedištu je pronađeno nekoliko stotina metara dalje, pronašli su ga dečaci koji su se igrali nekoliko stotina metara dalje.

Major pilot Zoran Radosavljević poginuo je sa samo 34 godine. Sahranjen je 29. marta na gorblju Lešće u Beogradu. Odlikovan je postuhumno Ordenom za hrabrost.

Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića.

IZVOR: YT / gledalac1986 (vojska)

Autor: Redportal.rs

#NATO

#major pilot

#zoran radosavljević