Tim će započeti klinička ispitivanja ICT529 na ljudima do kraja 2022.

U novoj studiji otkriveno je da nova nehormonska muška kontraceptivna pilula veoma efikasno sprečava trudnoću kod miševa sa 0 očiglednih neželjenih efekata.

Predstavljajući svoje otkriće na prolećnom sastanku Američkog hemijskog društva (ACS), naučnici sa Univerziteta u Minesoti kažu da su pronašli jedinjenje koje bi potencijalno moglo da otvori put opciji za kontrolu rađanja za muškarce, sličnoj hormonskoj piluli koja se široko uzima za žene.

Nehormonski muški kontraceptiv deluje tako što cilja na protein koji se zove receptor retinoične kiseline alfa (RAR-a). Ovaj protein je jedan od 3 nuklearna receptora koji vezuju retinoičnu kiselinu, oblik vitamina A koji igra važnu ulogu u rastu ćelija i procesu formiranja spermatozoida.

Prethodni pokušaji da se pronađe održivo muško kontraceptivno sredstvo koristili su moć sva 3 člana porodice RAR (RAR-α, -β i -γ), ali ovaj najnoviji pokušaj je želeo da pronađe lek koji je specifičan za RAR-a sa manje neželjenih nuspojava.

Istraživači su dizajnirali i sintetisali skoro 100 jedinjenja i ispitujući njihovu sposobnost da se vežu za RAR-a i time inhibiraju. Jedno jedinjenje je učinilo trik - ICT529 koje je inhibirao RAR-α skoro 500 puta snažnije od RAR-β i -γ.

Kada su mužjaci miševa dobijali oralnu dozu ICT529 tokom 4 nedelje, ICT529 je dramatično smanjio broj spermatozoida i pokazao se 99 procenata efikasnim u sprečavanju trudnoće bez ikakvih uočljivih neželjenih efekata. Ono što je najvažnije, čini se da je potpuno reverzibilno; miševi su mogli ponovo da postanu očevi 4 do 6 nedelja nakon što su prestali da primaju jedinjenje.

Tim će započeti klinička ispitivanja ICT529 na ljudima do kraja 2022.

- Pošto je teško predvideti da li će se jedinjenje koje izgleda dobro u studijama na životinjama pokazati i u ispitivanjima na ljudima, trenutno istražujemo i druga jedinjenja - izjavio je profesor Gunda Georg, medicinski hemičar sa Univerziteta Minesota.

Autor: redportal.rs

#Miševi

#kontraceptiv

#oralna muška kontracepcija

#trudnoća