Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je juče posle podne promene u naplati računa za gas

Austrijska naftna i gasna grupa OMV nastaviće da plaća ruski gas u evrima, a ne u rubljama, izjavio je izvršni direktor Alfred Štajn.

- Ovo je osnova našeg dogovora, nisam trebalo da postupim drugačije - rekao je čelnik austrijske kompanije u intervjuu televiziji Puls24.

- Video sam i tu najavu - rekao je Štajn aludirajući na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će "neprijateljske" zemlje ubuduće plaćati ruski gas u rubljama.

- Nas još niko nije kontaktirao, postoje važeći ugovori u kojima tako nešto nije uvršteno - rekao je čelnik austrijske kompanije i dodao da nameravaju da sačekaju eventualno obaveštenje.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je juče posle podne promene u naplati računa za gas, na sednici užeg kabineta.

- Rusija će, naravno, nastaviti da isporučuje prirodni gas u dogovorenom obimu i po dogovorenim cenama, dogovorenim za zaključene ugovore - rekao je ruski predsednik na sednici užeg kabineta, koju su prenosile TV stanice.

- Promeniće se samo valuta plaćanja, u ruskim rubljama - dodao je Putin.

Rusija je sastavila listu "neprijateljskih" zemalja, koja se poklapa sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu. Na listi su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Kanada, Norveška, Singapur, Južna Koreja, Švajcarska i Ukrajina.

Autor: redportal.rs

#Austrijski OMV

#evri

#gas

#rusija