Nestle je takođe objavio da će obustaviti prodaju nekih proizvoda u Rusiji koji nisu od egzistencijane važnosti

Francuska prehrambena grupa Danon saopštila je danas da će nastaviti s proizvodnjom osnovnih mlečnih proizvoda i hrane za bebe u Rusiji, ali da je prekinula druge veze sa tom zemljom zbog rata u Ukrajini.

Kompanija je navela u saopštenju da je obustavila uvoz i izvoz u Rusiju, kao i sve investicije, uključujući oglašavanje i promocije za potrošača, te da neće povlačiti gotovinu, dividende ili profit ostvaren od poslovanja tamo, prenosi Rojters.

Švajcarska konkurentska kompanija Nestle takođe je objavila danas da će obustaviti prodaju nekih proizvoda u Rusiji koji nisu od egzistencijane važnosti, kao što su KitKat slatkiši i Neskvik čokoladni miks, pošto se zapadne kompanije suočavaju sa pritiskom vlada da se povuku iz Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Iz Danona su poručili da njihova podrška ruskom narodu i zaposlenima u njihovoj kompaniji ne znači da podržavaju postupke Moskve, i da će njihov prioritet uvek biti bezbednost ukrajinskih kolega.

- Dužni smo da brinemo o naših 8.000 kolega u Rusiji, o građanima Rusije, običnim ljudima, koji se oslanjaju na nas u pogledu ishrane odojčadi, medicinske ishrane, mlečnih proizvoda - osnovnih prehrambenih proizvoda - navodi se u saopštenju francuske kompanije.

Danon je u Rusiji ostvario 2021. godine oko 5,0 posto od svojih ukupnih prihoda i manje od 1,0 odsto u Ukrajini, gde ima blizu 1.000 zaposlenih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je francuskim poslanicima danas da bi francuske firme, uključujući maloprodajni lanac Ošan, trebalo da napuste rusko tržište. Ošan, koji zapošljava 30.000 ljudi u Rusiji, odbio je komentar, navodi Rojters.

Autor: Tanjug

#Danon

#Danone

#Nestle

#proizvodnja u rusiji