Efekat programa Evropa sad je 36 odsto zaposlenih u Crnoj Gori koji u januaru nisu primili platu, saopštio je jedan od lidera Demokrastkog fronta i predsednik PzP-a Nebojša Medojević.

On je na konferenciji za novinare kazao da će se rat u Ukrajini odraziti na crnogorski turizam, a da će cene energenata rasti do neslućenih visina. Rešenje vidi u formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Medojević je kazao da je prema podacima Uprave za prihode u decembru obračunato 161.251 zarada zaposlenima.

S druge strane, u januaru su obračunate plate za 103.986 zaposlenih.

- Samo mesec dana primjene ovog opasnog programa 58 hiljada zaposlenih koji su primili platu u decembru nije primilo zarade u januaru. Šta to znači, da ti ljudi ne mogu da plate rate kredita, račune, stanarinu - kazao je Medojević.

Napominje da je platu primilo 60 hiljada zaposlenih iz državnog budžeta. Navodi da polovina privatnih kompanija nije isplatila zarade jer nisu zaradili novac za njih.

- Ovo je mnogo veći procenat, 36 odsto zaposlenih nije primilo zaradu u januaru. To znači da će ovi građani ili ostati bez posla ili da će primati platu svakog drugog meseca - kazao je on.

Tvrdi da se pritiskom Ministarstva finansija i ministra Milojka Spajića na privatnike država meša na tržištu rada i prekršen je princip socijalnog dijaloga. 

Takođe, kako smatra, došlo je  je do deformacije na tržištu rada.

- Neko ko ima osam razreda osnovne škole ima samo 50 evra manju platu od nekoga ko je završio fakultet - upozorava Medojević.  

Autor: Alo.rs

#Nebojša Medojević