Bili pod sve veći pritisakom vlade Ujedinjenog Kraljevstva zbog saveza sa Rosnjeftom

Britiš petroleum (BP Plc) одустао је od svojih akcija u naftnom gigantu Rosnjeft PJSC, uz finansijski udarac od čak 25 milijardi dolara pridruživši se kampanji za izolaciju ruske ekonomije.

Iznenadni potez britanske kompanije najnoviji je znak koliko daleko su zapadne sile spremne da idu da bi kaznile predsednika Vladimira Putina za njegovu invaziju na Ukrajinu. BP je u Rusiji tri decenije i pre samo nekoliko nedelja je uporno branio svoje prisustvo tamo.

Ali dolazio je pod sve veći pritisak vlade Ujedinjenog Kraljevstva zbog saveza sa Rosnjeftom. Britanski poslovni sekretar Kvasi Kvarteng pozvao je glavnog izvršnog direktora Bernarda Lunija prošle nedelje da objasni ruske veze kompanije. Kvarteng je pozdravio potez BP-a u nedelju.

BP nije rekao da li planira da proda svojih oko 20% udela u Rosnjeftu, ili da jednostavno ode. Svaki potencijalni kupac morao bi da se kreće kroz sve čvršću mrežu ekonomskih sankcija koje bi svaku transakciju učinile izuzetno teškom.

U dopisu zaposlenima, Luni je rekao da će taj potez imati "finansijske posledice" koje će se pojaviti u njegovim sledećim kvartalnim rezultatima. Portparol je rekao da bi moglo doći do otpisa od čak 25 milijardi dolara.

BP će takođe napustiti svoj drugi posao u Rusiji, koji uključuje tri zajednička preduzeća čija knjigovodstvena vrednost u knjigama iznosi oko 1,4 milijarde dolara.

Autor: redportal.rs

#Rosnjeft

#britiš petroleum

#gubitak

#sankcije