Jedna beba na resporatoru?

Tri bebe prebačene su hitno juče iz Arađelovca na neonatologiju UKC Kragujevac, kod 2 je potvrđena infekcija opasnom bakterijom legionela, a jedna od njih je i na respiratoru.

- Možemo samo da potvrdimo da su juče 3 bebe prebačene iz bolnice u Arađelovcu na lečenje u Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Nikakve druge informacije o zdravstvenom stanju novorođenčadi do daljnjeg ne dajemo - rekla je Vanja Đorđević, portparol UKC Kragujevac.

Kod 2 bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, naveli su mediji, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju. Od 2 inficirane bebe jedna je, prenose mediji, i na respiratoru i bilo kakve prognoze su nezahvalne. Opasna bakterija legionela, kako prenose mediji, navodno je izolovana u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice. Inspekcija Ministarstva zdravlja je u bolnici.

Bakterija legionela (Legionella pneumophila) izaziva komplikacije kada putem sitnih kapljica dospe u pluća. Ako organizam nema imunitet da se odbrani, prenose mediji, može nastati atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od 2 do 10 dana. Kod teške kliničke slike mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem. A pontijačna groznica je akutna respiratorna bolest bez upale.

Autor: Kurir.rs

#Aranđelovac

#Kragujevac

#bebe

#bolnica