Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti

Rusija ne želi rat u Evropi i ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO „sasvim slobodno i u svoju korist” tumače princip nedeljive bezbednosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi.

Govoreći o pretnji ratom u Evropi, Putin je podsetio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu – protiv Jugoslavije.

- To je loš primer - rekao je Putin, istakavši da Rusija ne želi rat, stoga je i iznela predloge o bezbednosti u Evropi, javlja Sputnjik.

Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti.

Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada, Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje. Što se tiče "Severnog toka 2", on je komercijalni projekat koji je završen i spreman za rad.

Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti. Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata. 

Autor: redportal.rs

#NATO

#Ukrajina

#jugoslavija

#putin

#rat

#rusija