Elez je molbu za izručenje Srbiji podneo čim su se stekle zakonske mogućnosti.

Darko Elez koji je u BiH osuđen na 15 godina zatvora kao član organizovane kriminalne grupe podnio je molbu da kaznu izdržava u Srbiji, rekao je za Politiku jedan od njegovih advokata Sead Kreho.

Odluku o tome da li će Elez koji, pored bosanskohercegovackog, ima i srpsko državljanstvo, biti predat Srbiji doneće Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Elez je molbu za izručenje Srbiji podneo čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u 2 ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima.

- Od kada je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivičnog dela, Elez je razmišljao da, prvenstveno zbog porodice, podnese molbu da kaznu izdržava u Srbiji. Kočila ga je istraga za koju smo od početka verovali da će biti obustavljena. Pošto su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, on je podneo molbu i nada se brzoj odluci srpskih nadležnih organa - kazao je Kreho.

- U sporazumu kojim je Elez priznao krivicu i na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina navodi se da je on u obavezi da kaže sve što zna o organizovanom kriminalu u Srbiji i BiH, ali naglašavam, u tom dokumentu nije navedeno nijedno ime, niti konkretan događaj - objasnio je Kreho.

Autor: Redportal.rs

#elez

#izručenje

#molba