Braća Limijer međ Srbima 🎞

Prvi filmska projekcija ikada puštena publici bila su dva filma braće Limijer Ulazak voza u stanicu i Izlazak radnika iz fabrike prikazana 28. decembra 1895. godine. Zbog čega se taj dan smatra rođendanom svetske kinematografije. 💗

IZVOR: You Tube / raphaeldpmVideo: "Ulazak voza u stanicu", braća Limijer 1895. godine.

Samo 6 meseci kasnije, nakon prikazivanja "prvih pokretnih slika" braće Ogista i Luja Limijera, i žitelji naše prestonice su mogli da se dive ovom čudu tehnike. U maju 1896. godine i Beograđani su preko "aparata koji služi za dobijanje i gledanje predstava" (kako su opisale filmsku opremu tadašnje novine) imali priliku da među prvima u svetu, u pravom smislu reči, gledaju filmove.

Prema Peri Todoroviću koji je pisao u njegovim Malim novinama (našem prvom tabloidu) filmove su Beograđanima prikazivala lično sama braća! 😃

Međutim Pera je imao tendenciju da preteruje i pratila ga je reputacija nekoga ko voli da "ulepšava" stvari, tako da sumnjamo da se to baš tako odista odigralo. Verovatnije je da je ove prve filmove ipak pre prikazivao zastupnik poznate braće gospodin Andrej Kare. Naime on je putovao vozom iz Beča za Carigrad, i kako je jedna od većih stanica bila u Beogradu, odlučio je da stane, odmori i pusti građanima prestonice najnovije tehnološko čudo pokretnih slika. 🎥

Prva projekcija je organizovana u privatnoj kući, a vest o pokretnim slikama je odjeknula Beogradom.

BAŠ SVI su hteli da svedoče tom čudu, pa se odlučilo da se pristupi organizovanju velike javne projekcije. Ona je održana 25. maja 1896. godine u poznatoj kafani Zlatni krst koja se nekada davno nalazila na Terazijama.

Projekcija je toliko bila popularna da je predstavi prisustvovalo i srpsko plemstvo uključujući i samog srpskog kralja Aleksandra Obrenovića.

Ovako su Male novine najavile prvo javno prikazivanje Filma u Srbiji 🥰:

Od danas će u gostionici kod Zlatnog krsta na Terazijama, gospoda Ogist i Luj Limijer (malko preterivanje ipak samo predstavnik🤭) prikazivati najveći i skoro neveorovatni uspeh u fotografiji. To je takozvano, oživljeno fotografisanje pomoću kinematografa. Tu će se moći videti snimci stvorova i predmeta u najrazličitijim kretanjima, gde će se pokreti kako dete igra ili pokreti koje čini železnički voz kada ide biti prikazani tako živi da se čini da gledate stvarnost, a ne fotografije. BEOGRAĐANI NE TREBA DA PROPUSTE OVU PRILIKU DA VIDE OVAJ DOISTA NAJVEĆI USPEH, A ULAZNA JE CENA OD OSOBE 1 DINAR.

Za još detalja o ovom događaju, među mnogima, koji je srpsku prestonicu stavio na kulturnu mapu sveta, pogledajte sledeći video🧐 :

IZVOR: YouTube / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#1895.

#1896.

#Francuska

#Izlazak radnika iz fabrike

#Male novine

#Srbija

#Ulazak voza u stanicu

#beograd

#braća limijer

#filmovi

#kinematografija

#kultura

#umetnost